Het Bolwerk van Klaas

Hoewel Klaas niet standaard bij ons in de zaal te vinden was, begon zijn Bolwerkavontuur al wel in de jaren ’80 en beleefde hij hier memorabele avonden met zijn favoriete band.

Intiem met Rowwen Hèze

Klaas met Rowwen Hèze in 2012

“Deze foto is gemaakt bij een optreden van Rowwen Hèze op 9 november 2012. Ik ben groot fan. Ik houd van hun teksten, hoewel ik geen Limburgse roots heb; maar Friezen en Limburgers gaan goed samen. Het begon voor mij allemaal met hun hit ‘Bestel Maar’, alweer 30 jaar geleden. Sindsdien heb ik Rowwen Hèze wel een stuk of veertig keer gezien. Ik ben ook elk jaar bij hun Slotconcert in het Limburgse America. Daar komt achtduizend man op af.”

“Het Bolwerk is dan wel even wat anders. Veel intiemer. Je staat er bovenop en beleeft het concert nog meer. Ik ken de bandleden goed – ze hebben voor mijn 50e verjaardag een leuk filmpje gemaakt – dus het Bolwerk-concert was een bijzonder optreden. Het was overigens op vrijdag en dan zendt Omrop Fryslân het muziekprogramma ‘Noarderwyn Live’ uit. Wij hadden de presentator zover gekregen om Rowwen Hèze uit te nodigen. Het eerste wat zanger Jack Poels in de kroeg in America tegen ons zei, na afloop ven het Slotconcert een week eerder: “We moeten al heel vroeg richting Friesland en dat is jouw schuld.”

“Ik was al jaren niet meer in Het Bolwerk geweest. De laatste keer was in november 1986. Ik ging met mijn CJP-pas en een paar klasgenoten vanuit Franeker, waar ik toen woonde, naar de Ierse folk/rockband In Tua Nua. Zij hadden een hitje in Nederland met ‘Seven Into The Sea’. Het Bolwerk was toen heel anders, meer een jeugdsoos. Ik ging met een gesigneerde LP terug naar huis. Een topavond! Binnenkort kom ik weer naar Sneek. Jack Poels treedt sinds een paar jaar ook solo op. Als de coronamaatregelen het toelaten, geeft hij in maart een concert in Het Bolwerk. Daar verheugen mijn man Alle en ik ons nu al op!”

Klaas Sijbesma bij een optreden van Rowwen Hèze in 2009 (?)

 

Het publiek bij Rowwen Hèze in 2012. Foto door Ankie