Historie

In 2025 bestaat het podium 50 jaar! Daarbij is het in 2022 tien jaar geleden dat Koningin Beatrix ‘Cultuur Kwartier Sneek’ opende. Een goede reden om de archieven in te duiken. We brengen de geschiedenis van het Bolwerk in kaart en zijn benieuwd welke ervaringen onze bezoekers, maar ook de vroegere jeugd van Sneek en bezoekers van het jongerencentrum, zijn bijgebleven.

Heb jij een mooie herinnering in, bij, met of over ons podium? Laat het ons dan weten!

Stuur je verhaal, foto of video naar marketing@cks.nl of deel het via ons facebook of instagram account, dan lichten wij het graag uit op onze website, social media kanalen en misschien zelfs op een tijdlijn die te zien zal zijn in ons gebouw.


1975

In 1975 wordt de voormalige Bolwerkschool (1876) aan de Kerkgracht omgedoopt tot jongerencentrum waar regelmatig dampende concerten plaatsvinden. Zo bereiken de hiphopfeesten van eind jaren tachtig en de vijf edities van Sneekwave legendarische status. Jarenlang is Het Bolwerk ook gastheer van de finale van De Kleine Prijs van Sneek (later: Friese Popprijs, Kleine Prijs van Fryslân).

Medewerkers zitten na aan de bar, door Fabiola Soepboer

2005

In 2005 bestond Het Bolwerk 30 jaar en dat moest natuurlijk goed gevierd worden. Tijdens een besloten feest voor genodigden, vertelden gasten en medewerkers over het podium en haar geschiedenis. Uiteraard moest er ook flink gedanst, wat Mark Foggo’s Skasters en Het Vet Voute Discofeest mogelijk maakten.

2009

Opgenomen in de plannen voor CKS wordt Het Bolwerk in 2009 volledig gerenoveerd en een volwaardig poppodium, waar de jongeren van nu én toen met een biertje in de hand genieten van allerlei muziekgenres. Via een glazen atrium komt er dat jaar ook een letterlijke verbinding met Kunstencentrum Atrium en de Noorderkerkzaal.

2025

In 2025 vieren we groots het 50-jarig jubileum van Bolwerk! Een halve eeuw vol herinneringen, muzikale hoogtepunten en onvergetelijke momenten. Het hele jaar door zullen we deze mijlpaal vieren met een bruisend programma vol evenementen en optredens van bekende artiesten die je van het Bolwerk gewend bent.

After Forever met Floor Jansen