Het Bolwerk van Manon

Manon Talman was al jong kind aan huis bij het Bolwerk en is tegenwoordig werkzaam bij o.a. CKS, waar ook het Bolwerk onderdeel van is.

Plek waar je wordt gevormd

Het Bolwerk organiseerde jarenlang een vrijdagmiddaglounge voor jongeren. Manon Talman kwam er van 2000 tot 2005 elke week. Nu is zij er regelmatig aan het werk als manager van jongerenprojecten.

“Ik was 13 jaar oud toen ik voor het eerst naar Het Bolwerk ging. Je had toen nog geen Instagram; je werd als jongere gevormd op plekken zoals het Bolwerk. We speelden er pingpong, aten tosti’s en dronken sinas. Het was ook een veilige plek; de medewerkers letten goed op ons. We bleven tot de band van die avond arriveerde. Soms ging ik ook naar een optreden, vooral punk van bands als The Toy Dolls.

Foto reunie bolwerk met Manon

Manon in 2016 bij een reünie van de vrijdagmiddaglounge

 

Bij een ska-concert van Mark Foggo ging er een nieuwe wereld voor mij open. Waarom zijn punkers allemaal zo boos, vroeg ik mij af. Dat was het einde van mijn zwarte haar en de komst van kleding in opvallende kleuren. Het Bolwerk heeft echt mijn leven veranderd. Helemaal toen ik er in 2005 mijn partner Jonathan ontmoette.

Foto Mark Foggo in het bolwerk

Mark Foggo live in het Bolwerk (2016)

 

Het Bolwerk is altijd puur gebleven. Het doet zich niet voor als een gelikt poppodium, maar blijft zichzelf met dat rauwe randje. Ik snap de ziel, dat komt nu van pas bij de projecten die ik vanuit CKS en Cool Súdwest voor jongeren organiseer. Ik wil graag dat de jongeren weer sterk vertegenwoordigd zijn in Het Bolwerk, net als toen. Onder andere via de programmering, waar jongeren zelf invloed op hebben, en feesten voor tieners zonder alcohol. Ik wil dat jongeren van elkaar leren en geïnspireerd raken via kunst en cultuur. Ik zie dat het weer terugkomt bij Het Bolwerk, supertof!”

Foto manon aan het werk voor UIT Festival

Manon aan het werk voor CKS en het UIT Festival in 2020