Gezocht: De gitaar van The Doors

12.05.24

Robby Krieger, de Amerikaanse gitarist die op slechts 19-jarige leeftijd bij de psychedelische bluesrockband The Doors kwam, stond altijd naast de iconische Jim Morrison op het podium. Hoewel Morrison alle aandacht opeiste met zijn charismatische aanwezigheid, mag het virtuoze gitaarwerk van Krieger niet worden onderschat. Zijn vingervlugge akkoorden en iconische intro’s, zoals die van “People Are Strange”, “Roadhouse Blues” en “The End”, blijven onmiskenbaar en bepalend voor het geluid van The Doors.

Helaas kwam er abrupt een einde aan het tijdperk van The Doors na het tragische overlijden van Morrison, slechts 2 maanden na de release van het succesvolle album “L.A. Woman” in 1971. Hoewel de overgebleven bandleden, waaronder Krieger en toetsenist Rob Manzarek, nog enkele albums uitbrachten, bleef het enorme succes van de voorgaande jaren uit.

Na het tumultueuze einde van The Doors vond Krieger zijn weg in verschillende muzikale formaties en bands, maar koos voornamelijk voor de meer bescheiden wereld van jazz. Zijn trouwe metgezel door al die jaren was zijn Gibson SG, een gitaar die hij beschreef als:

 “It looked cool – especially when you took acid… those horns looked like the devil!”:

Voor vele gitaarhelden zoals Angus Young van AC/DC, Tony Iommi van Black Sabbath, Frank Zappa en slideheld Derek Trucks is de Gibson SG de favoriete keuze. Oei, bijna Sister Rosetta Tharpe vergeten, foei!

Nu heeft Robby Krieger onlangs zijn wens geuit om herenigd te worden met zijn geliefde Gibson SG, die in de late jaren ’60 uit de repetitieruimte van The Doors werd gestolen.

Hoewel het nu 60 jaar geleden is, lijkt het nooit te laat om een verloren stukje geschiedenis terug te vinden. Met een geschatte waarde tussen de 20 en 40 duizend dollar, is het zeker de moeite waard om die ene persoon die een Gibson SG uit de jaren ’60 boven de schoorsteenmantel heeft hangen toch eens te vragen hoe hij eraan is gekomen…

Heb je The Doors nét gemist in 1968 in het Concertgebouw Amsterdam? Geen zorgen, want The Doors In Concert brengt de authentieke ervaring tot leven, zo echt dat het bijna niet te onderscheiden is van het origineel. Mis het niet, op zaterdag 8 juni in het Bolwerk!
(Meer info)

Meer nieuws

Meer nieuws