#IntoTheMusic: Jimmy Rosenberg

14.06.23

Welkom bij onze nieuwe serie #IntoTheMusic waarin we de schijnwerpers richten op artiesten die optreden in het Bolwerk!

Vandaag nemen we je mee op een reis door de betoverende wereld van Gypsy Jazz, een genre dat zijn oorsprong vindt in de zigeunermuziek vermengd met jazzinvloeden. En als we het hebben over Gypsy Jazz, kunnen we niet anders dan de genialiteit van Jimmy Rosenberg belichten, een muzikale meester die het genre naar nieuwe hoogten heeft gebracht.

We gaan terug in de tijd. Stel je een rokerige Parijse nachtclub voor in de jaren 1930, waar het geluid van opzwepende ritmes en virtuoze gitaarsolo’s de lucht vult. Dat is de magie van Gypsy Jazz, ook wel bekend als Jazz Manouche. Het genre vond zijn oorsprong bij de legendarische Django Reinhardt en zijn Quintette du Hot Club de France. Django’s unieke stijl en zijn samenwerking met violist Stéphane Grappelli legden de basis voor een muzikale revolutie die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Het kenmerkende geluid van Gypsy Jazz wordt gekenmerkt door het gebruik van akoestische gitaren, vaak de Selmer Maccaferri-stijl, die een heldere en percussieve klank produceren. De ritmesectie, bestaande uit contrabas en ritmegitaar, zorgt voor een pulserend ritme dat de basis legt voor de melodische improvisaties. De viool voegt een lyrische en melancholische toets toe aan de muziek, terwijl de solo-gitarist de ster van de show is, met zijn vingervlugge techniek en ongeëvenaarde virtuositeit.

Een naam die onlosmakelijk verbonden is met Gypsy Jazz is die van Jimmy Rosenberg. Geboren in 1980 in een muzikale Sinti familie, werd Jimmy al op jonge leeftijd blootgesteld aan de betoverende klanken van het genre. Op de leeftijd van slechts 12 jaar stond Jimmy al op grote podia en verbaasde hij het publiek met zijn technische bekwaamheid en ongeëvenaarde expressiviteit. Zijn spel was doordrenkt van passie en zijn improvisaties waren rijk aan emotie en inventiviteit.

Wat Jimmy Rosenberg onderscheidde van andere Gypsy Jazz-gitaristen was zijn vermogen om het genre te vernieuwen en te verrijken met zijn eigen unieke stijl. Hij bracht een frisse energie in de muziek, met zijn fusie van traditionele Gypsy Jazz-elementen en moderne invloeden. Zijn spel was technisch indrukwekkend, maar altijd doordrenkt met een diepgaande emotie die zijn luisteraars raakte.

Jimmy’s talent bracht hem al snel internationale erkenning. Hij trad op met enkele van de grootste namen in de jazzwereld, waaronder Toots Thielemans en Les Paul. Zijn virtuositeit en charisma op het podium maakten van hem een ware sensatie, en hij werd al snel beschouwd als een van de grootste levende gitaarlegendes.

Voor degenen die nog niet bekend zijn met het werk van Jimmy Rosenberg, is het een absolute aanrader om zijn muziek te verkennen. Zijn album “The Alternative One” is een uitstekend startpunt en toont zijn virtuositeit en muzikale diepgang. Luister naar zijn expressieve interpretaties van klassieke Gypsy Jazz-nummers, evenals zijn eigen composities die een eigentijdse draai aan het genre geven.

Gypsy Jazz blijft een genre dat mensen betovert met zijn levendige ritmes, lyrische melodieën en het vermogen om emoties over te brengen. Jimmy Rosenberg, een meester in zijn vak, heeft een onschatbare bijdrage geleverd aan de evolutie van Gypsy Jazz en blijft een bron van bewondering en inspiratie voor muzikanten over de hele wereld.

Jimmy Rosenberg Trio
Za 17 juni 2023
Noorderkerkzaal
20:00

Klik hier voor tickets!

Meer nieuws

Meer nieuws