Het Bolwerk van Paul

Paul Alma was van jongs af aan zowel een veelgeziene muzikant op ons podium als veelgeziene bezoeker in onze zaal. Hij vertelt over zijn Bolwerk-avonturen.

In een kroeg op wielen naar The Toy Dolls

Paul met The Sketchers in het voorprogramma van Mark Foggo (2016)

“Het Bolwerk was eind jaren tachtig een belangrijke schakel voor de muziek in het Noorden. Zeker voor de punk, mijn wereldje. Een paar keer per maand ging ik vanuit Buitenpost met de trein naar Sneek. Het Bolwerk van die jaren herken je nu echt niet meer terug. Maar het was een mooie zaal. Er konden toen ook al behoorlijk wat mensen in. Het Bolwerk was in de hoogtijdagen van de punk gewoon ’the place to be’ in Friesland. Met The Toy Dolls uit Engeland als dé huisband.”

“Als The Toy Dolls op tournee gingen, kwamen ze in Het Bolwerk. Een traditie. Bij het 40-jarig jubileum in 2015 speelden ze ook! Met een ploegje van zo’n veertig man was ik er altijd bij. De vaste kern regelde een touringcar en de kaarten die we bij de kassa afrekenden; online verkoop was er toen nog niet. De bus vertrok vanuit jongerencentrum Koartling in Buitenpost en ging via Surhuisterveen en Harkema naar Sneek. Er was natuurlijk flink wat bier aan boord. Een kroeg op wielen. Op een gegeven moment hebben we voor wie mee was T-shirts van de schoolreisjes naar The Toy Dolls laten maken.”

“Ik heb zelf in Het Bolwerk gespeeld als gitarist van onder meer The Sketchers en Strawelte. Zo stond ik in het voorprogramma van onder meer de punkband UK Subs. In 1988 werd Strawelte vierde bij de finale van De Kleine Prijs van Sneek. De jury zag het niet zo in ons, maar we wonnen wel de publieksprijs. De hut stond toen echt op z’n kop! Het optreden in Het Bolwerk betekende onze doorbraak. Daarna hadden we veel succes in Friesland.”

Strawelte tijdens de Kleine Prijs van Sneek (1988) – Paul links op gitaar

 

Strawelte in Het Bolwerk (2009) – Paul links op gitaar (foto door André Hoekstra)