CCR één van de beste bands allertijden?!

01.05.24

Binnenkort kun je Clearwater Creedence Revival live ervaren in het Bolwerk. De band, samengesteld uit leden en voormalige leden van legendarische acts als The Animals, The Hollies, Slack Alice en de Denny Laine Band (bekend van Paul McCartney’s Wings), belooft onder leiding van de charismatische Peter Barton alle klassiekers van Creedence Clearwater Revival ten gehore te brengen. Maar waarom kiezen deze doorgewinterde muzikanten ervoor om juist de muziek van CCR levend te houden?

Iedere muziekliefhebber en muzikant kent CCR. De authentieke licks van deze band uit San Francisco zijn onmiskenbaar. Nummers als “Bad Moon Rising”, “Have You Ever Seen The Rain” en “Fortunate Son” zijn tijdloze klassiekers die niet alleen door hun muzikaliteit, maar ook door hun tekstuele inhoud nog steeds resoneren met hedendaagse thema’s. Neem bijvoorbeeld “Fortunate Son”, het protestlied tegen de Vietnamoorlog, waar John Fogerty ooit over zei: “It’s the old saying about rich men making war and poor men having to fight them.” Gelukkig vinden pareltjes als “Ramble Tamble” en “Keep On Chooglin'” hun weg naar platforms als Spotify, in plaats van te verstoffen in vergeten platenkasten.

Kenmerkend voor de muziek van CCR is de onmiskenbare drive van de nummers; Doug Clifford en Stu Cook vormen een solide ritmesectie waarop John Fogerty kan bouwen. Maar vaak vergeten we de bijdrage van Tom Fogerty, voor velen bekend als ‘de broer van’, maar voor kenners een van de meest ondergewaardeerde slaggitaristen ter wereld. Als een Zwitsers uurwerk legde hij zijn noten in de muziek, terwijl de ritmesectie de basis neerzette en John Fogerty met zijn karakteristieke stem en gitaarsound de voorhoede domineerde. Het leek alsof Tom Fogerty het schouwspel rustig vanaf een afstandje bekeek, om alleen in actie te komen wanneer dat nodig was. Hulde!

Maar waarom kiezen duizenden bands ervoor om nummers van CCR op te nemen in hun repertoire? Zijn het de herkenbare riffs die al van ver te onderscheiden zijn? Is het de popstructuur van de muziek die zo lekker in het gehoor ligt? Of is het omdat je bij het luisteren naar hun muziek de drang voelt om in een Chevrolet Impala uit 1969 door de Nevada woestijn te cruisen, met een zonnebril op, arm nonchalant uit het raam, terwijl je je zorgen mijlenver achter je laat? Misschien is het wel een combinatie van dit alles.

Of CCR één van de beste bands allertijden is, dat doet er helemaal niet toe. Als je van Southern-Country-Swamp rock houdt, is Bolwerk dit weekend de place-to-be. Mis het niet! klik hier voor meer info!

Vergeet niet alvast in de stemming te komen! 👇

Meer nieuws

Meer nieuws