Programma

Wiegels Wjukkelmasine + Sebeare

Exclusieve Reünieshow
pop
za 22 februari 2025 om 21:00
Aanvang concert 21:30 | Poppodium Bolwerk , Deurverkoop: € 20,00
va € 17,00
tickets
Wiegels Wjukkelmasine was een Friese Wille pop band, opgericht in Bolsward, en was actief tussen 1986 en 1996. De band bracht in 1991 hun debuutalbum CdK uit. Wiegels Wjukkelmasine heeft vier albums uitgebracht.

De groep werd opgericht op 10 juni 1986 onder het concert van Nick Cave in Vredenburg te Utrecht met in het voorprogramma The Hipcats (nu Claw Boys Claw). Nick Cave had net het coveralbum Kicking Against the Pricks gemaakt, wat een inspiratie was voor Claw Boys Claw om alleen covers te spelen. Toen werd besloten om een Friestalige coverband op te richten.

De Friese tegenhanger van Jefferson Airplane begint als hippyband in de geest van die groep. Later, in 1989, is de muziek het beste te omschrijven als “willefolk” met nummers als Wodka en Aairaaproprap, een van de eerste Friese hiphopnummers. Over het eerste optreden in het Muziekcafé in Nijland schreef Jacob Haagsma: “Wiegels Wjukkelmasine speelde covers met een absurde presentatie”. Ze speelden toen onder andere Wild Thing van The Troggs en Rain van The Cult. Gerben Gerbrandy zat toen in de organisatie van het festival.

De groep had veel succes en bracht twee cd’s uit met daarop hits als ‘Wachtsje yn de rein’ (deze heeft een vaste plaats in de Fryske Top 100) en ‘Unwis’. Daarna ging het hard: Wiegels Wjukkelmasine speelde in het voorprogramma van De Dijk, Raymond van het Groenewoud en op alle grote festivals in Friesland.

In 1993 verlaat Willem Horjus de band, Thijs, Tyske de Boer nam de plaats achter het drumstel over. Freddie Weima en Gerben Gerbrandy verlieten de band in 1994. Egbert van der Werf (zang) kwam voor hen in de plaats. De band gaat verder onder de naam ‘De Wjukkels’. In 1996 houdt Wiegels Wjukkelmasine op te bestaan. De leden van de groep blijven actief in de muziek en spelen/ hebben gespeeld in verschillende bands, zoals Om’e Noard, Willehúske, Sebeare, The Rebound Boogie Band, TravisNL/ Lucas en Xigatze.

De Friese band Sebeare bestaat sinds 1993 en in deze periode hebben ze veel van zicht laten horen. Voorbeelden hiervan zijn het winnen van Liet ’97 in 1997, de tweede plaats op het “Noord-Nederlandse liedjes festival” in 2002 en ze hebben in april 2004 in het voorprogramma van BLØF gespeeld in Thialf te Heerenveen.

Sebeare speelt eigen Friestalige muziek dat (onder andere door het tweetal blazers) een geheel eigen plek heeft ingenomen in Friesland. Ook zijn er nog wekelijks nummers van hen te horen op de regionale radiozenders.

In 2003 heeft Sebeare een formatiewisseling meegemaakt. Er is een nieuwe zanger aangetrokken en een gitaar is ingeruild voor een piano. Dit heeft de band een nieuw geluid gegeven, maar gelukkig klinken ze nog als Sebeare.