The Crazy Rockers ft. Rinus Gerritsen, Erwin Java en Jan & Luna Becking

Vieren Hun 65-jarig Jubileum
rock
zo 27 oktober 2024 15:00
Poppodium Bolwerk | Deurverkoop: € 23,00
tickets
va € 20,00
THE CRAZY ROCKERS ● THE REBELS OF THE INDOROCK SCENE

De mede-grondleggers van de Indorock vieren hun 65e jubileumjaar in 2024. Een mijlpaal die niet zou bestaan zonder de volledige inzet en bevlogen toewijding van de charismatische bandleider en frontman Woody Brunings (86). Woody en zijn maatje Eddy Chatelin (81) behoren als enige nog tot de originele kern van de band. Beide bandleden zijn door Burgemeester Van Zanen verrast met een Koninklijke onderscheiding en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens hun optreden bij Poppodium PAARD in Den Haag op 22 december 2023.

Met hun oprichting in 1959 mag deze Haagse no-nonsense band gerekend worden tot de oudste nog spelende band, geïnspireerd door Rock ’n Roll uit de Verenigde Staten. Dé tijd van Elvis Presley, Chuck Berry, Bill Haley en vele anderen. Deze Rock ‘n Roll periode was overal ter wereld een grote hype onder de jeugd. Met hun single Mamma Pappa Twist staan The Crazy Rockers begin jaren 60, zelfs 3 maanden in de Nederlandse hitparade. Hun Rock ’n Roll muziek werd in de jaren 70 door verzamelaars bij gebrek aan achtergrondinformatie omgedoopt tot de muziekstroming Indorock.

De band rondom de in Sneek woonachtige Woody Brunings viert bij ons haar 65-jarig jubileum en neemt een aantal topmuzikanten mee.

Rinus Gerritsen is een man die weinig introductie nodig heeft. Samen met gitarist George Kooymans was hij de oprichter van de legendarische Nederlandse rockband Golden Earring en maakte tot aan de opheffing in 2021 deel uit van de groep. Naast muzikant is Rinus ook producer en werkte hij in deze rol onder andere samen met Triggerfinger.

Gitarist Erwin Java heeft een waanzinnige staat van dienst. Hij maakte deel uit van onder andere White Honey, Herman Brood’s Wild Romance en maar liefst 25 jaar van Cuby & The Blizzards. Na de dood van zanger Harry ‘Cuby’ Muskee was hij in 2012 medeoprichter van King of the World, maar verliet de band om andere uitdagingen aan te gaan. In december 2017 bracht hij zijn eerste soloalbum uit. Naast het toeren met zijn eigen band is Java vaste kracht in de theaterprojecten van Johan Derksen.

Jan Becking is al jaren een van de vaste gezichten in de Haagse band The Clarks. De band was vaak te zien als huisband in Veronica Inside. Samen met zijn dochter Luna is Jan een van de gasten tijdens deze jubileumshow|

“De invloed van de Indorock op de Nederpop is immens en onderschat. Die is écht heel groot! Het is gewoon de eerste echte opwindende grote Rock & Roll muziekstroming in Nederland. Deze Rock & Roll was de eerste met elektrische gitaren, aanvankelijk grote bassen en later met elektrische basgitaren gespeelde muziek. Volgens mij is het dé stijl die de deuren heeft opengezet voor een heel breed en succesvol muzieklandschap in Nederland.“
Muziekjournalist Leo Blokhuis