Programma

King King + Five Dollar Shake

UK's Finest Bluesrock
blues
De mannen van de Britse blues-rock band King King weten indruk te maken met hun catchy blues-rock.

De band werd in de zomer van 2008 gevormd in Lincoln. Al snel verzamelde ze een stevige groep fans. Meerdere albums volgden en het meedogenloze touren kon beginnen en dat was een succes! In 2016 sleepte de band maar liefst vijf British Blues Awards naar zich toe. King King werd met lovende recensies overspoelt en werd omringt met vreugde van de liefhebbers van classic rock. Frontman Alan Nimmo (zang en gitaar), bekend van de Nimmo Brothers, is dé drijvende kracht achter de band. Hij is gezegend met een enorme dosis charisma en wordt omringd door topmuzikanten Jonny Dyke (toetsen), Andrew Scott (drums) en bassist Zander Greenshields.

Het studioalbum ‘Exile & Grace’ staat bol van scherp geobserveerde teksten en bluesrock vuurkracht. “Er zit een onderliggend thema op het album”, legt Alan uit. “Sommige van de belangrijkste nummers gaan over de toestand van de wereld, weet je, deze prachtige blauwe planeet die verandert in een slagveld. Er is deze keer een scherper, rocker gevoel, maar je hebt ook de soulvolle ballads. Het is nog steeds King King. Het is precies wat we nu doen.” Exile & Grace kaapte zelfs de Britse albumcharts, waardoor King King op de A-lijst kwam te staan.

+ Five Dollar Shake

Wie dacht dat de blues dood was, moet even bij Five Dollar Shake komen kijken. Dit vijfkoppige Utrechtse rockmonster blaast het genre met een orkaankracht nieuw leven in.

Five Dollar Shake steekt die goeie ouwe bluesrock in een gloednieuw glitterjasje. Hoe dat precies klinkt? Soulful, heavy and bluesy. With a cherry on top! Die cherry is zangeres Lucinda Legaspi. Een ontembare frontvrouw, gezegend met een gulden strot. Voeg daar nog wat ronkende gitaren, een scheurend hammondorgel en een flinke dosis speelplezier aan toe, en je hebt de onweerstaanbare sound van Five Dollar Shake. “That’s a pretty fuckin’ good shake!”

Zo lang bestaat Five Dollar Shake nog niet, maar de band zag haar livereputatie razendsnel groeien, en de podia groeiden mee. Door hun aanstekelijke podiumenergie, virtuositeit en – natuurlijk – ijzersterke songs is de band een graag geziene gast op festivals, poppodia en afgeragde bruine kroegen. Culemborg Blues, dB’s, de Zwarte Cross: waar je deze band ook neerzet, binnen no time staat je tent op z’n kop.

Het is duidelijk: Five Dollar Shake bouwt overal een feestje. Maar 2024 wordt voor de band extra speciaal. De band presenteert namelijk op zaterdag 27 januari in De Helling in Utrecht haar eerste album ‘Bigger Heart’: een plaat met een verhaal. Een echtscheiding zette het leven van frontvrouw Legaspi op z’n kop. Als hart op de tong-zangeres begon ze alle woede, frustratie en pijn van zich af te schrijven, met de band als ultieme uitlaatklep.

Bigger Heart is rauw en puur, en vertelt een voor bijna iedereen herkenbaar verhaal. ‘I’m hell bent to make it out alive’, zingt Lucinda vastbesloten in de stevig rockende plaatopener Hell Bent. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: ‘You did wrong by me and you did right by you’, klinkt het gefrustreerd in Wrong By Me. Bigger Heart gaat ook over empowerment, over realiseren dat je aan jezelf genoeg hebt (I Can Do It Myself ) terwijl je voor het eerst met een boormachine in je hand staat om in je nieuwe huis een plank aan de muur te bevestigen (Damn Self). Over weer op boevenpad gaan (Midas), over het even niet meer zien zitten (It Will Do) en over alles weer in perspectief zien, met alle emoties die daarbij komen kijken, in de monumentale titelsong.

Five Dollar Shake speelde al op de Zwarte Cross en in het voorprogramma van Amerikaanse soul en blues-topacts als Southern Avenue en Fantastic Negrito. In 2022 verscheen de eerste EP 1,2,3,4… en in 2023 de meeslepende Lizzo-cover Cuz I Love You. Bigger Heart werd met producer Bram Dewachter in studio Wedgeview opgenomen.

Er zit bloed, zweet en tranen in het schaamteloos oprechte Bigger Heart. Toch is het album geen tranendal maar juist een energiek manifest voor empowerment. Gemaakt om lekker hard te draaien, en dan komt Five Dollar Shake je het verhaal ook nog graag live vertellen tijdens hun album- en festivaltour in 2024.