Fryslân Brânt

met Weekend At Waikiki, Ernst en band plays Visitors, Langhout & Keus, SKVR, Soundwell en The Sunny Road Show
rock
Op vrijdagavond 10 februari 2023 dreven er donkere wolken boven het Friese dorpje Gauw. Rookwolken. Die avond vloog de boerderij van Ernst Langhout in brand. Daar was ook de Studio Landscape van Jan Switters gevestigd. Switters woonde er ook, net als enkele andere mensen. Alles wat ze hadden was in rook opgegaan. Vandaar “Fryslân Brânt”een benefiet om zo veel mogelijk gelde bijeen te brengen voor deze gedupeerde grootheden.

Deze middag komt Langhout zelf in actie, met een Ernst en Band plays Visitor, waarmee het repertoire van deze legendarische groep nieuw leven wordt ingeblazen. Daarnaast speelt Ernst samen met Johan Keus een aantal folk, Bob Dylan en eigen nummers. Verder komt Weekend At Waikiki in actie: ook Fries (en Gronings), tijdgenoten van The Visitor, destijds behoorlijk succesvol. Deze band heeft destijds verscheidene malen opgetreden in het Oostblok, dankzij de Ernst Langhout-connectie. Anders dan The Visitor is Weekend At Waikiki nooit gestopt. Originele rockband SKVR zal ook op het podium staan. De wortels van deze band liggen tevens bij de boerderij van Ernst via Jan Switers en heeft nu hun thuisbasis in Leeuwarden met Michiel Hoogeboezem als producer. Het programma wordt afgemaakt met The Sunny Road Show en Soundwell.

Daarom Fryslân Brânt Benefiet
Ernst Langhout en Jan Switters zijn allebei op hun eigen manier legenden in de Friese popmuziek en ver daarbuiten. Langhout had al een reputatie als folk muzikant toen hij zich, met een ander kapsel, in de jaren tachtig ontpopte als frontman van The Visitor, een tamelijk experimentele new-wave-groep.

Die vierde niet alleen artistieke triomfen op de Nederlandse podia, maar ook daarbuiten. The Visitor was zo ongeveer de eerste Westerse alternatieve band die achter het IJzeren Gordijn optrad. Dat kwam door de journalistieke bezigheden van Wierd Duk, de bassist van de band, die naar Leningrad (nu Sint-Petersburg) reisde om de underground-scene daar te verkennen.

Verschillende bands, uit Friesland en de rest van het land, gingen hen achterna, voor optredens in de toenmalige Sovjet-Unie, Polen en verder. Arina van Dijk, de toenmalige partner van Ernst, was de drijvende kracht hierachter. Jan Switters was er vaak bij, als chauffeur, technicus en regelneef. Thuis in Gauw ontwikkelde hij zich met zijn Studio Landscape als een belangrijke kracht achter de schermen. Tot de boel in de hens vloog en beide Friese poplegenden nu niks meer hebben. Niks.

Daar moet iets aan gedaan worden. Vandaar “Fryslân Brânt”een benefiet om zo veel mogelijk gelde bijeen te brengen voor deze gedupeerde grootheden. Op 20 en 21 mei spelen verscheidene bands in Het Bolwerk in Sneek, lange tijd de thuishaven-buiten-Gauw voor beide helden.

Bij de brand zijn ook talloze platen, posters en andere memorabilia verloren gegaan. Heb je nog iets om dat verlies te ondervangen, of een andere herinnering, neem dat dan vooral mee.