De Staat + The Guru Guru

The Red Yellow Blue Show
voorstelling
Met hun spectaculaire virale video Witch Doctor en voorprogramma's voor Muse en de Rolling Stones blijft de Nederlandse band De Staat niet te categoriseren. Onder de vleugels van frontman Torre Florim, wiens stem werkt als een call-to-arms, flirten ze met funk en tribale ritmes, introspectie en wilde humor, meer te danken aan de muzikale houding van David Byrne of Prince dan aan welke gewone rockband dan ook. En veertien jaar na hun carrière staan ze op het punt hun nieuwe project te lanceren: Red, Yellow, Blue.

Er komt geen studioalbum, maar een gigantische verzameling nieuwe nummers die vanaf 4 november en in heel 2022 op digitale platforms worden uitgerold. Florim heeft het beroemde eclecticisme van zijn band omarmd om het eerste auditieve kunstproject van rock and roll te produceren, waarbij hij tientallen nummers schrijft die de kleuren rood, geel en blauw.

Red, Yellow, Blue is een experiment in songwriting dat twee vingers omhoog steekt naar het concept van genre. Er zijn zoveel manieren waarop mensen de muziek van De Staat proberen te omschrijven en geen enkele past… maar rood, geel en blauw zijn hun alternatieve categorieën voor de verschillende stemmingen van nummers die ze al die tijd hebben geschreven.

Voor het eerst voorgesteld door Torre in 2006 als een uitdaging voor hemzelf; voordat er een groep was, was er een eenmansproject in Nijmegen, Holland. “Ik maakte zoveel muziek, allemaal verschillende soorten”, grijnst Torre. “Ik wilde gewoon zien of ik iets kon maken dat op één ding leek!” Nadat ze die geluiden met elkaar hadden geworsteld, zou dat ‘ene ding’ al snel bekend worden als De Staat – vertaald als ‘The State’ – en hun debuut uit 2009, Wait For Evolution. Met een line-up gecompleteerd door leadgitarist Vedran Mircetic, bassist Jop van Summeren, multi-instrumentalist Rocco Hueting en drummer Tim van Delft is het opmerkelijk wat De Staat sinds die jonge jaren heeft bereikt.

Met vier meer kleurrijke albums, Machinery uit 2011, I_Con uit 2013, O uit 2016 en Bubble Gum uit 2019, heeft De Staat een kameleontisch rockmerk neergezet dat volledig van henzelf is – een band die de invloed citeert van iedereen van Talking Heads, Rihanna en Nine Inch Nails naar Radiohead, Michael Jackson, Run-DMC en Soulwax. En daardoor merken steeds meer mensen ze op – waaronder enkele van de grootste bands ter wereld.

In 2017 kreeg De Staat een aantal felbegeerde voorprogramma’s binnen, waaronder The Rolling Stones in Amsterdam en een run met Muse door Europa tijdens hun blockbusting 2016 Drones-tour.

In 2019 toerde de band door de EU en het VK en speelde op grote festivals als Rock Werchter (BE), Amsterdam Dance Event (NL) en Deichbrand Festival (DE). Ze vervingen The Prodigy als headliner op het Lowlands Festival in augustus 2019.

+ SUPPORT: The Guru Guru

The Guru Guru houdt zich sinds 2021 met veel plezier bezig met borderline rock en combineert dit met koortsachtige hoekige gitaren met afwijkende polyritmes, allemaal aangevuld met losgeslagen zang. The Guru Guru haalt zijn inspiratie bij Metz, Pere Ubu, Deerhof, The Jesus Lizard, The Mars Volta & Andy Kaufman. Ze omschrijven zichzelf graag als indie-math-psycho-noise, wat resulteert in grillige nummers die op een of andere manier lijken te ontaarden in kronkelende oorwurmen.