Bongzilla + 1782 & Acid Mammoth + Komatsu

Stoner- en doomrock festival
rock

Samen met poppodium Iduna hebben we een minifestival opgezet met vier stevige stoner(metal)doomacts. Headliner Bongzilla (VS) wordt opgewarmd door Acid Mammoth (Griekenland), 1782 (Italië) en de beukers van Kamatsu uit Eindhoven.

Bongzilla

Bij de Amerikaanse stonermetalband Bongzilla draait veel, zo niet alles, om wiet. Vanaf de oprichting komt het thema constant terug. Zomaar een paar titels ‘Witch Weed’, ‘Hemp for Victory’ en ‘Thank you, Marijuana’. Muzikaal doet Bongzilla denken aan genregrootheden als Sleep, Electric Wizard en Weedeater. “De vocalen van Mike ‘Muleboy’ Makela klinken alsof hij dagelijks gorgelt met scheermesjes en deze vervolgens wegspoelt met gootsteenontstopper”, aldus Zware Metalen. “Leg deze strot over een overdonderende geluidsmuur vol trage gruizigheid en je hebt de kern van het werk van Bongzilla te pakken.” In 2021 verschijnt na zestien jaar (!) weer een nieuwe plaat. De naam Weedconsin is een speelse verwijzing naar de staat waar Bongzilla in 1995 wordt opgericht: Wisconsin. “De riff rolt lekkerder dan de joint van een ervaren stoner”, constateert Zware Metalen bij albumopener ‘Sundae Driver’. “De timing van de herhalende riff en het drumwerk is om je lippen bij af te likken. Het duurde zestien jaar, maar dan heb je ook wat.” Uiteraard ook op deze plaat weer genoeg aandacht voor het favoriete snoepgoed van de mannen, met tracks als ‘Free the Weed’ en ‘The Weedeater’. Naast het zware werk is er ook ruimte voor het nodige gezweef. Bijvoorbeeld bij het psychedelische ‘Space Rock’. Dansenden Beren: “Het bezwerende nummer neemt je mee langs lange, trippy passages die al je zintuigen prikkelen om diezelfde zintuigen vervolgens in duizenden gruzelementen te versplinteren.” Bongzilla debuteert in 1999 met het album Stash. Daarna volgen Apogee, Gateway en Amerijuanican. Tot aan 2009 wordt er fanatiek getoerd, maar dan ineens is het stil. Pas in 2015 komt de band weer bij elkaar. Begin 2020 wordt het eigen label Gungeon Records opgericht. Een paar maanden later stopt bassist Cooter Brown ermee en blijven ‘Muleboy’, ‘Spanky’(gitaar) en ‘Magma’ (drums) over.

1782 en Acid Mammoth

Stonerdoombands 1782 en Acid Mammoth brachten gezamenlijk de split LP ‘Vol 2.’ uit in de Doom Sessions-reeks van Heavy Psych Sounds. Een goede reden om vervolgens ook samen op te treden. Voor fans van onder andere Electric Wizzard, Black Sabbath, Pentagram en Dopelord! In 2018 vormen Marco Nieddu en Gabriele Fancellu de Italiaanse doomband 1782. Vernoemd naar de vele heksen die in dat jaar werden veroordeeld, gemarteld en vermoord. De eerste uitgebrachte single ‘She was a witch’ is een groot succes. Er volgen meer releases met krachtige drums, intense bas en superfuzzy gitaren om te komen tot donkere mega-riff stonerdoom, met als laatste ‘From the Graveyard’ in 2021. Het uit Griekenland afkomstige Acid Mammoth wordt in 2015 opgericht. Een samenstelling van vader en zoon Chris Babalis, wat resulteert in verschillende invloeden in de muziek. Met één lid geboren in sixties en de andere drie geboren in de jaren negentig ontstaat er een grote leeftijdskloof, met veel ervaring, en creëren daarmee een stonergeluid dat donker, zwaar en fuzzy is. In 2021 verschijnt hun recente album Caravan.

Komatsu

De ‘super-massive’ rockband Komatsu uit Eindhoven produceert al meer dan tien jaar een zware mix van sludge, stoner rock en metal. In 2021 verschijnt hun vierde plaat Rose of Jericho, met medewerking van producer Peter van Elderen (ex-Peter Pan Speedrock) en Pieter Kloos. Het album is afwisselender dan het voorgaande werk van Komatsu, zo schrijft Rockmuzine. “Ook op Rose of Jericho komt Komatsu nog met regelmaat als een stoomwals over de luisteraar heen. Alleen is het nu meer gedoseerd en worden de loodzware riffs afgerond met groovende stonerriffs en heldere melodielijnen.” De band wordt geprezen om zijn liveshows. Een oorgasme, zeggen geoefende luisteraars, waarbij Komatsu je bij de strot pakt en niet loslaat.